top of page

JAK NAJÍT KLID V USPĚCHANÉM SVĚTĚ.


Vyhoření by se dalo nazvat jako civilizační choroba.

... tato jáma vyčerpanosti, do které můžeme spadnout, pokud nám stále častěji zůstává jen práce a další stresující faktory a nemáme nic, co by nás znovu podpořilo, naplnilo a na co bychom se těšili...

A to všechno končí vyčerpáním.

Vyhoření, stres a deprese se staly celosvětovou epidemií.

Stresující faktory jako by se vznášely v ovzduší a vyhlížely, na koho se snesou a komu uškodí. Jejich bezvýznamnost a to, že si nezaslouží naši pozornost, si uvědomíme až tehdy, když vám do života vstoupí něco VÍC: ztráta milované osoby, nemoc, starost o dítě apod.

V tu chvíli se ptejte sami sebe: "Co je důležitější?!"

Velmi podstatná zbraň je vaše schopnost dát přednost jiné myšlence před jinou a nechat ji volně proudit. Nevracet se k tomu, co nám ubližuje...

Díky těmto aspektům významně stoupl počet drogově závislých, dále počet závislých na analgetikách a antidepresivech a v neposlední řadě je zde značná část populace, která neusne bez léků na spaní...

Je čas vymodelovat si strukturu vašeho života. Pro zdraví, klid, duševní rovnováhu a pro to, abychom žili plnohodnotný život - ten máme a budeme mít pouze jeden!

Je třeba žít a ne přežívat, neboť zdraví je to pravé bohatství.



Neustálá technologie je všude kolem nás. Vkrádá se nám do práce, ložnic, rodin a o to těžší je obnovit své síly a energii.

Kontakt navázaný prostřednictvím technologie je často neuspokojivý... Zaplňuje náš čas a jelikož jsme uzpůsobení k navázání spojení, je těžké ho odmítnout.

Občasná emailová dovolená nebo omezení spojení může prospět nejen vám, ale i vašemu okolí. Protože technologie vysává vaši energii, kterou potřebujete na skutečné mezilidské vazby.

V noci je podstatou odpočinku spánek. Je symbolem naší zdatnosti, dokáže zlepšit vaši kreativitu, sebedůvěru a schopnost rozhodovat se.

Naopak jeho nedostatek ovlivňuje vaši náladu a schopnost se soustředit. Vaše psychická výkonnost trpí a klesá...

Proto je důležité alespoň půl hodiny před spaním odložit mobil, PC, vypnout televizi a pustit si namísto toho uklidňující hudbu, která navodí pocit relaxace. K tomu si dát bylinkový čaj a vizualizovat si jen to příjemné... Co hezkého vás čeká, co byste si přáli nebo prostě jen vzít vzpomínku, která vám vykouzlí úsměv na rtech.



Lidé si hledají místa v ústraní, útočiště na venkově, na pobřeží, v horách... Člověk nenajde klidnějšího a mírumilovnějšího útočiště než ve svém nitru... Uchyluj se na toto místo pravidelně a obnovuj své síly.

- MARCUS AURELIUS


Jednou z nejlepších a nejdostupnějších cest k lepšímu zdraví a vyrovnanosti je MEDITACE.

Zlepšuje naši duševní pohodu a je lékem takřka na všechno. Při meditacích docházíte často k úžasu, kam Vás může zavést... A může vám ukázat i to, co jste dosud nevěděli a necítili. Už jen to, že jdete po ulici a dýcháte berete jako samozřejmost. Zaměřte se na svůj dech, který má v sobě cosi posvátného.

Meditace má mnoho podob a je prokázané, že odvádí naše myšlenky od bolesti, stresu a může mít také zásadní vliv na řadu dalších psychických stavů.

Posiluje pozitivní emoce jako je radost, láska, vděk, spokojenost a mnohé další.

Pomáhá vést zdravější, přínosnější a méně stresující život.


MINDFULNESS neboli BDĚLÁ POZORNOST... Chceme-li ji pochopit , musíme si uvědomit, že nesouvisí jen s naší myslí, ale s celou naší bytostí. Jestliže necháme pracovat naši mysl a srdce společně, stává se z nás vyvážená lidská bytost. Přiveďte vaše myšlenky zpět k současnému okamžiku...


Život, láska, vzpomínky... To jsou pravé plamínky! Vypusť stres a beznaděj, zkus dát všemu řád a děj. Nenech utéct pravou lásku, i když to stojí nějakou vrásku. Buď šťastný a zdravý, vždyť to tě musí bavit."


Všem přeji mnoho zdraví, šťastných okamžiků a budu se opět těšit v červnu u mého blogu :-)


Autor:

Šárka Němcová

18.5. 2021

bottom of page